Een spijkerbed en andere meevallers
Blijf op de hoogte en volg akke
24 September 2014 | Portugal, Lissabon
De gids adviseert de metro. Het eerste deel van de camino vanaf De Kathedraal in Lissabon gaat vooral langs huizen, steen, beton en wijken met fabrieken. Ik vind het een advies die ik niet naast me ga neerleggen. Ik pak de bus, dat scheelt een stuk sjouwen over asfalt. Als ik uitstap probeer ik de route te pakken. Ik loop en zoek en stuit op 2 lopende zoekende mannen met rugzak en bergschoenen. Van verre herken ik de pelgrim. Zij herkennen mij ook, het zijn Italiaanse mannen. Wow daar heb ik mazzel mee. We lopen en zoeken samen. Dat is anders dan alleen lopen en zoeken. Meestal lukt het samen beter en even later lopen we door de velden rond Lissabon op de gemarkeerde route (gele pijlen naar Santiago, blauwe naar Fatima)
Halverwege doen we het cafe en de mannen blijven hangen. Ze zijn niet gestart met de metro of de bus en stoppen voortijdig. Ik heb nog energie en nu ik dat schrijf weet ik weer dat mijn benen en rug het doen. Ze doen waarvoor ze gemaakt zijn op De Camino naar Santiago.
Ik loop door en door en raak de weg kwijt. Een aardig Portugees meisje (20-min) die engels spreekt brengt me naar het station. De man achter het loket op het station wijst me het voetpad richting Alverca. Ik loop weer. De weg blijft af en toe vaag en ik beland in een stad. Niemand weet er een slaapzaaltje. Ik wordt geadviseerd de trein te pakken naar Vilafranca de Xira. Daar zijn bedden zat, zegt een meisje die engels kent (nog een 20-minner).
Zeven uur lopen op dag 1. Ik ben er klaar mee. Uitgeblust en moe pak ik de trein.
De snelheid doet me goed. Stap in, stap uit en naast het station ligt hostel Ribatejana.
Soms wordt ik verrast en de man van het hostel is zo'n verrassing. Ik krijg een kamer alleen omdat het zo uitkomt, voor de prijs van een bed in de slaapzaal. Hij wast mijn kleren en er is een bad. In no time lig ik erin. Even later regelt de hostelbeheerder, hij heet Mariano (Maria + no, legt hij uit) een vegetarisch maal in het tegenovergelegen restaurant. Met chocoladedessert!
Heerlijk, ik zie het helemaal zitten.
25 September 2014 - 17:32
Ellen :
Haha, feest der herkenning... Stiekem gaat er hier een briesje jaloezie voorbij. Het lijntje tussen fase 1 " het niet meer zien zitten" en fase 2 " wauw wat een kadootje" is zo dun. Onthou dat maar als je in fase 1 zit. Er komt altijd wel wat uit de lucht vallen ( in dit geval wat Italianen, haha). Geniet van alles op je pad Akke, het eind van de reis is niet je doel! Buen Camino lieve schat ( of hoe zeggen ze dat eigenlijk in het Portugees?) XXX -
25 September 2014 - 17:49
Akke Kuipers:
Ha Ellen, vandaag genoot ik van de hitte, het asfalt en de voorbijrazende vrachtwagens. ik lig nu uitgeblust en afgepeigerd op een bed in Azambuja.
Morgen hoop ik weer op een mooie dag. Ik hoop zelfs dat ie mooier wordt dan vandaag ;)
XXX -
26 September 2014 - 13:13
Hilde:
Lieve Akke, geniet maar daar!!! Heerlijk weer je verhalen te lezen, loop ik stiekem een stukje met je mee ;-) -
26 September 2014 - 20:38
@Hilde! meelopen! gezellig! X -
26 September 2014 - 22:13
Janny:
Hoi Akke ook ik geniet alweer van je verhalen heel veel wandel plezier -
27 September 2014 - 10:16
@janny: dankje