Dit kan niet - Reisverslag uit Limoges, Frankrijk van akke kuipers - WaarBenJij.nu Dit kan niet - Reisverslag uit Limoges, Frankrijk van akke kuipers - WaarBenJij.nu

Dit kan niet

Blijf op de hoogte en volg akke

25 Mei 2019 | Frankrijk, Limoges

Gister besloot ik mezelf op te offeren.
Voor Thom. Hij zat wat in de puree, omdat zijn lijf sputterde. Daarom wilde hij een stuk met de bus.
En omdat Thom redelijk Frans spreekt informeerde hij bij de Mairie, het gemeentehuis waar elk aanzienlijk en onaanzienlijk dorp hier 1 van heeft. Hij vroeg aan de juffrouw achter de balie: 'is er morgen een bus naar Chalus, 13 kilometer verderop?'
'Oui, die is er', zegt de juffrouw. 'Om 6.35 in de morgen'.
Dat is ont-zet-tend vroeg en toen bood ik aan om mee te gaan (met als verborgen agenda, pas op de plaats voor mijn heupen)
Dus stappen Thom en ik de volgende morgen al heel vroeg uit de bovenste bedden van de 2 stapelbedden in de kleine refuge municipal in Flavignac. Mark en Leon proberen nog even door te pitten, maar maken weinig kans.
Om half 7 staan we bij de bushalte naar Chalus. Er staan ook wat Franse locals, ze lijken op scholieren, en dan komt de bus.
De bus gaat naar Limoges.
Daar moeten wij niet heen, want daar komen wij vandaan, gister.
En naar Chalus gaat geen bus.....

Thom is ontzettend verontwaardigd. Hij sputtert en laait. Hij krijgt de volgende stap niet voor elkaar. Hij wil de juffrouw van de Mairie verantwoordelijk stellen, haar over de balie trekken. Hij vraagt zich af of hij alles goed begrepen heeft, gister. Wil het informatiefoldertje met de buslijnen checken, maar die ligt nog in de refuge, die was toch niet meer nuttig, dacht hij.
En dan zegt hij: 'dit kan niet'.
Ik sta erbij en kijk ernaar. 'Dit kan niet'. Die uitspraak verbaast me meer dan de bus die niet de goede kant op rijdt
En tegelijk: Typische-Thom-uitspraak: 'dit kan niet'
De systemen in zijn brein zijn hier niet op berekend.

Ik zie het probleem anders.
'We gaan liften,' zeg ik, 'kom we lopen alvast de goede kant op.'
Thom pakt zijn rugzak en sjokt achter me aan.
Maar liften is niet zo eenvoudig als de woorden 'we gaan liften' uitspreken. Er komen nauwelijks auto's langs, die de goeie kant op rijden. In een half uur tijd passeren 2 auto's, ik spring snel in de lifthouding, maar ze rijden door. Dus lopen we tot het dorpje les Cars waar Thom een cafe ontdekt die te koop staat en ik een auto aanhoud die ons naar Chalus wil rijden. Hoera!!
Het is de auto van een carpentier, een franse timmerman. Hij heeft zijn auto volgestouwd met dakpannen en timmergereedschap. Thom mag voorin zitten en ik in de laadbak bovenop de dakpannen en met mijn benen tussen een bijl, een zaag en een bak schroeven.
We hebben een aangenaam gesprek met de man. Hij is aardig en belangstellend en daarbij, wat zoeven we heerlijk over de asfaltweg (die we anders hadden moeten lopen)
Ik word er heel vrolijk van!
We belanden zonder moeite in Chalus, bedanken de timmerman uitbundig en rollen een cafe in.
Het is half 8 in de morgen, we hebben de dag voor ons en laden ons vol met cafe grande, brood en kaas.

Pelgrimeren... je weet van te voren niet welke verrassingen de dag voor je heeft.

Saint-Pierre-de-Frugie
Vrijdag 24 mei 2019

• 25 Mei 2019 - 12:13

Hilda:

Ha die Akke dit kan niet staat niet in jouw boekje volgens mij. Ik heb het idee dat het maar goed is dat jij met Thom meegegaan bent anders stond hij daar nog te stampen van woede ;)
    Jouw heupen functioneren niet helemaal naar behoren begrijp ik heb inmiddels mijn eerste pil boswellia ingenomen en zie ik loop er zo een heel eind mee weg! Maar jij loopt ook op die pillen weet ik dus af en toe is het een beetje malheur! Succes met je pelgrimage! -xxx-

• 25 Mei 2019 - 14:47

Akke Kuipers:

Ja dat weet ik wel zeker. Dan had hij alles uitgezocht tot hij precies wist wie de schuldige was en waar het nou misgegaan was en de busmaatschappij en de juffrouw aangeklaagd en het hele systeem onder de loep genomen.
    Inmiddels zit hij gedoucht en wel in de tuin van de familie Levre. Tevreden na zijn zoveelste biertje
    Mijn heupen zijn best wel blij hoor, alleen soms willen ze dat ik me beheers. Nou ja.. ik doe mn best
    Xxx

• 27 Mei 2019 - 06:18

Mandy:

Hee lieve Akke,

Klinkt als een grappige ervaring, al was het misschien ter plekke een beetje frustrerend ;)
    Goed dat je een dagje rust hebt gepakt voor de heupen, nu heb je de hele dag om van die omgeving te genieten!

Enjoy, liefs Mandy

akke

- En waar ik thuishoor wil ik telkens weg - Ik reis graag. De laatste jaren drijft onrust me naar andere oorden. Als mijn werk en de pot met geld ruimte bieden, pak ik mijn backpack en vertrek. Reis naar de horizon, die altijd op afstand blijft. Ik ga naar andere landen, ontdek andere culturen, ontmoet andere mensen, zeden en mores. Ze leren me relativeren. Ik loop door de bergen, vaar over onbekende rivieren en zie de zeeën. Adem de lucht, zie wolken, stukjes hemel. Als kind zwierf ik graag door de velden. Met mijn zusjes, mijn broer en vriendjes. We beleefden avonturen en creëerden ze. Ruïnes, eilanden, bomen, sloten, smalle weggetjes, hutten en vuurtjes. En als er niemand mee kon, ging ik alleen. Steeds verder van huis. Steeds grotere rondes. Steeds eerder weg. Steeds later thuis. Dat avontuurlijke is nooit overgegaan. De lokroep van de verten. In de ban van het vreemde en onbekende. Ik vaar er wel bij. Mijn ogen gaan open. Mijn oren horen geluiden die ik niet ken. Ik proef andere dingen. Ervaar een andere wereld. Bont en kleurrijk. Weelderig. Aards en basic. De zeeën, grotten en spelonken, waterdieren, zeemeerminnen. Sprookjes. Mijn hart maakt sprongetjes. Ik overwin de angst, word zelfstandig en daarmee zelfbewust, trots en lef! Leven is bewegen.

Actief sinds 30 Aug. 2013
Totaal aantal bezoekers 205225