Een levensgevaarlijk pad en de redding van Maria - Reisverslag uit Bilbao, Spanje van akke kuipers - WaarBenJij.nu Een levensgevaarlijk pad en de redding van Maria - Reisverslag uit Bilbao, Spanje van akke kuipers - WaarBenJij.nu

Een levensgevaarlijk pad en de redding van Maria

Blijf op de hoogte en volg akke

17 Mei 2015 | Spanje, Bilbao

Het regent als ik vanmorgen op weg ga.
De belgen, Paul en Carlos, hebben zon beloofd. Ze zijn helemaal klaar met nat en grijs. En vanaf vandaag zou er zon zijn, zeggen ze.
Toch regent het meer dan voorgaande dagen.

Smalle paadjes voeren mij het bos in. Ik stijg een stuk maar daarna is het vooral dalen.
De Rother wandelgids zegt: ' We lopen links langs een boerderij op een door koeien gefrequenteerd (?) pad, dat na regen veranderd in een enkeldiepe modderbaan. Vlak daarna volgt nog een afdaling op een steil en glibberig pad. Het pad buigt naar rechts af, onder omstandigheden als zeer drassig pad... moerassige passage...niet onderhouden..slecht te belopen...'

Al die zinnen ondervind ik aan 'den lijve'.
Het is nat en soppig in het bos. Bomen druipen. Regen drupt. Het pad bestaat uit stenen, rotsblokken en een soort kleiachtig leem. Nu het zo nat is de laatste dagen, is het hele pad met kleiachtig leem besmeerd. Het is erg glad. Vooral dalen is lastig. Ik ga voetje voor voetje een stapje lager. Soms maak ik een schuiver. Als het kan houd ik me vast aan takken en boompjes.
Ik zie glijsporen van voorgangers.
Er hangen scherpe stekelige doorntakken over het pad. Met mijn haar raak ik verstrikt in zo'n tak. Ik denk aan Absalom. Hij reed op een paard, had lang haar, en bleef door zijn lange haar haken aan de takken. Het paard reed verder en zo hing hij tussen hemel en aarde. Het werd zijn dood.
Lang haar vind ik bijzonder mooi, ik heb het nooit gehad. Vandaag ben ik er blij om. Mijn haar reikt tot de schouders en dat is handig op pelgrimstochten, blijkt. Na wat geworstel ben ik los.

Inmiddels gaat het woord 'levensgevaarlijk' door mijn hoofd. Ik val, glij een stukje en moet lachen. Een vreemde reactie in combi met 'levensgevaarlijk'. Ik kan het niet helpen, soms regeer in onverwacht op het onverwachte. Tijdens het pelgrimeren leer ik dat te accepteren.
Het pad stort zich vol overgave naar beneden. Overal sijpelt water mee. Ook ik sijpel langzamerhand naar beneden.

Als ik uiteindelijk uitgeblust en half verkrampt van de inspanning beneden land, komt mijn lijf in opstand. Het ontbijt schoot erbij in vanmorgen. Ik bedoel, ik heb nix in mijn maag en nu wil ik ontbijt. Die is er niet.
Het enige wat er is, is Maria. In de vorm van kaakjes.
Ooit versmaad -mariakaakjes-, laat maar, nu is het zakje mariakaakjes in mijn heuptas, bijna een wonder te noemen. Samen met een paar slokken water kom ik zover op krachten, dat ik een tijdje later een dorp binnen strompel, waar een oudere vrouw me aanhoudt. De vrouw doet me denken aan Maria vol erbarmen. Ze wijst me de weg naar een cafe voor een stevige bodem in de maag. Ze ziet zo dat ik dat wel kan gebruiken.
Ze vertelt ook dat het weer een weekje geleden 'te heet' was om te lopen. Ze wijst naar de lucht. 'Om te lopen kan je dit beter hebben,' zegt ze. Het regent zachtjes.
Ze kijkt me vriendelijk en vol begrip aan.

Aan het einde van het gesprek vraag ik haar naam.
'Maria,' zegt ze.
'Ik heet Maria.'

• 17 Mei 2015 - 19:39

Grietje:

Dat dalen gemakkelijker lijkt dan klimmen , maar zeker met dit weer niet zo is, laat jij ons maar weer zien .
    Kijk goed uit ,we willen best contact met jou maar liever niet in het ziekenhuis , lijkt mij niet zo gezond.
    Akke ik hoop voor jou op beter weer, maar ja je maakt het zo wel spannend voor de lezers thuis. (ha,ha,)

• 17 Mei 2015 - 19:45

Akke Kuipers:

dankje grietje als alles goed zou lopen moet ik nog verhalen verzinnen ;)

• 17 Mei 2015 - 21:35

Hilda:

Lieve Akke,

Zie je al voor me glibberen en glijden...lastig lopen...morgen spierpijn!

• 17 Mei 2015 - 21:38

Hilda:

Gaat een beetje fout de helft is weg.
    Mooi verhaal over Maria....een beetje hemels!
    Wens je nog hele mooie avontuurlijke wandelingen...dan krijgen wij mooie reisverslagen.

• 17 Mei 2015 - 22:56

Bloem En Mark:

Alles geprobeerd te vertalen in het engels voor mark ;) mooi verhaal! Wat je tegen mij zei, alles gebeurd met een reden! Een kaarsje branden voor mijn nieuwe baan, een maria verschijning voor jou nieuwe energie ;) mocht je de volgende keer geen maria in de buurt hebben denk dan nog even aan de suiker banaantjes en haagse hopjes!;) dikke kus van ons en we zijn trots op je!!!

• 18 Mei 2015 - 11:27

Hans:

Ha Akke,
    Nog steeds dezelfde creatieve schrijfster, daar moet je toch wat mee doen denk ik als ik het lees. Ik ben benieuwd welke bijbelse figuren je nog tegenkomt na Maria. Toedeloe Hans

• 18 Mei 2015 - 18:10

Minke:

Wauw wat bijzonder! Ik ben benieuwd hoe het verder gaat :)
    Succes en mooie ontmoetingen toegewenst! Liefs Minke

• 18 Mei 2015 - 20:00

Akke Kuipers:

@hilda: avonturen, daar loop ik voor ;)
    @bloem en mark: de banaantjes heb ik gister verslonden boven op een berg toen het water me aan de lippen stond (overdrachtelijk bedoelt dan he) de haagse hopjes op verschillende plaatsen in mijn rugzak verstopt. zodat ik af en toe es een verrassing vind. trots op mij: blij!
    @hans: door 'toedeloe' weet ik direct welke hans ;) ik hoop ook op meer bijbelse / bovennatuurlijke verschijningen
    @ minke: dankje en liefs en goeie reis

akke

- En waar ik thuishoor wil ik telkens weg - Ik reis graag. De laatste jaren drijft onrust me naar andere oorden. Als mijn werk en de pot met geld ruimte bieden, pak ik mijn backpack en vertrek. Reis naar de horizon, die altijd op afstand blijft. Ik ga naar andere landen, ontdek andere culturen, ontmoet andere mensen, zeden en mores. Ze leren me relativeren. Ik loop door de bergen, vaar over onbekende rivieren en zie de zeeën. Adem de lucht, zie wolken, stukjes hemel. Als kind zwierf ik graag door de velden. Met mijn zusjes, mijn broer en vriendjes. We beleefden avonturen en creëerden ze. Ruïnes, eilanden, bomen, sloten, smalle weggetjes, hutten en vuurtjes. En als er niemand mee kon, ging ik alleen. Steeds verder van huis. Steeds grotere rondes. Steeds eerder weg. Steeds later thuis. Dat avontuurlijke is nooit overgegaan. De lokroep van de verten. In de ban van het vreemde en onbekende. Ik vaar er wel bij. Mijn ogen gaan open. Mijn oren horen geluiden die ik niet ken. Ik proef andere dingen. Ervaar een andere wereld. Bont en kleurrijk. Weelderig. Aards en basic. De zeeën, grotten en spelonken, waterdieren, zeemeerminnen. Sprookjes. Mijn hart maakt sprongetjes. Ik overwin de angst, word zelfstandig en daarmee zelfbewust, trots en lef! Leven is bewegen.

Actief sinds 30 Aug. 2013
Totaal aantal bezoekers 205385