Survival
Blijf op de hoogte en volg akke
18 Mei 2015 | Spanje, Bilbao
Om 7 uur loop ik de alberque uit een bospad in. En dan begint het. Over de hele breedte van het pad wordt het glad, gladder, gladst. De weg stijgt zachtjesaan naar boven en even later glij ik omhoog als een langlaufer die zich met ski stokken door de sneeuw afzet. In mijn geval met nordic walking stokken door de modder.
Al schuivend en glijdend kom ik bij een stuk bos met ontwortelde bomen, volgens de Rother wandelgids een stuk bos platgelegd door een storm. Overal liggen bomen met boomwortels. Dwars op en in het bos, dwars op en over het pad. Soms kan ik er omheen, soms kan ik er overheen.
Dan ligt er een enorme boom ontworteld en gestrekt over het pad. Ik kan er niet omheen en niet overheen. Ik hap naar adem en bekijk de situatie. De enige kans is: er onderdoor. Vijftig centimeter schat ik de hoogte van de doorgang. Proberen dus.
Ik doe mijn rugzak af en schuif hem gebukt zo droog en schoon mogelijk boven de blubber en onder de boom naar de andere kant, waar ik hem voorzichtig in de modder laat zakken.
Dan ben ik aan de beurt. Op mijn buik tijger ik boven de modder onder de boom door. Ik oefen dagelijks 'de plank' en dat komt nu van pas. Op mijn tenen en mijn handen 'plank' ik stukje voor stukje boven de blubber en onder de boom door naar de andere kant. Daar strek ik als een kat mijn kont en rug, ga staan en pak de rugzak, die modderig is. Als dat droogt wordt het lichtgrijs, weet ik. En dan schraap je er het meeste wel af.
Even later loop ik weer. Overal heb ik sporen van de survivaltrack. Mijn schoenen, mijn benen, mijn rugzak en mijn haar, alles is modderig..
Pelgrimeren is een bijzondere belevenis. Regelmatig gebeuren er dingen die ik niet verwacht. En dat kleurt de dag. Het leven is ook niet zo te plannen en soms komen er verrassingen of andere dingen langs. Ook op de camino.
Vannacht sliep ik op een slaapzaal met allemaal mannen. Zestien mannen en ik. De laatste dagen zie ik steeds minder vrouwen. Paul en Carlos, mijn Belgische vrienden, zeggen dat ik inmiddels de enige vrouw ben. Ze willen me wel beschermen. Zelf denk ik dat goed in staat ben me te redden en te beschermen. Laat ze maar op zichzelf passen.
Ze vertelden mij dat hun 'vrouwkes' niet wilden dat ze alleen op pad gingen. Als ik vraag waarom niet, zeggen ze dat iedereen die alleen vertrekt op pelgrimsreis met z'n tweeën terug komt. Daar hadden hun vrouwkes geen lust in en dus moesten ze samen.
Gister zeiden ze dat ze 's nachts ook wel op me wilden passen. De eerste helft van de nacht de een, de tweede helft van de nacht de ander. Ze giechelden als pubers.
In dat soort bescherming heb ik geen lust.
En ook verder red ik me.
Met survivalen en met mannen.
Ik heb de Belgen trouwens nog niet weer gezien.
Ik verwacht dat ze de survivalbaan niet hebben overleefd.
18 Mei 2015 - 21:19
Caminofrans:
OLA Nomade7,
Ik geniet van je prachtige avonturen!!
Ook neem ik mijn pet voor je af dat del Norte bewandeld! Ik heb sins 2012 een aantal Caminoos gelopen. Mijn eerste, de Frances, moest ik helaas af en toe de bus nemen door blaren. Ik was dom geweest door Xenos kousen te kopen! En nu loop jij op een mooi en gevaarlijk paadje -
18 Mei 2015 - 22:23
Erik:
Een echte survival en zo te horen een prachtige route. Klinkt geweldig -
18 Mei 2015 - 22:34
Hilda:
Lieve zusje mijn respect voor je was al groot wordt alleen maar groter!
Stoer hoor onder die boom door ....lekker smerig worden het heeft wel wat en dan met al die mannen, ik ben gek op mannen wat dat betreft ha ha! Genietse daaro! -xxx- -
19 Mei 2015 - 17:10
Martha Van Der Velde ( Weltevreden ):
Hoi Akke,
Stoer van je hoor, deze onderneming. Ik heb net met een vriendin een gedeelte van de camino frances gelopen: van Pamplona tot Belorado. Wat een landschappen, als een decor. We hebben al die tijd goed weer gehad en sliepen in alberges op slaapzalen, gemengd en met wifi, en wasgelegenheid. Ik vond het een hele onderneming, mooi maar ook zwaar. Ik ben het niet gewend om al je spullen telkens in een rugzak mee te slepen, verwend als ik ben. Leuke mensen ontmoet, australiers,amerikanen, zweden,duitsers etc. Verrijkend zo'n tocht. s' Middags moest ik echt wel rusten want we vertrokken rond 6.00 uur en s' middags was het te warm om te lopen.
Ik ben heel benieuwd naar de rest van jou story
Buen Camino
Martha -
20 Mei 2015 - 19:54
Akke Kuipers:
@caminofrans : ik liep zelfs met sokken van de lidl...
@erik: -
20 Mei 2015 - 19:58
@erik: -
21 Mei 2015 - 18:53
nog een poging:
@ erik: ik maak hier vanalles mee
@hilda: het is echt baggeren
@ martha:normaal loop ik ook niet zo met mijn spullen rond. Maar het heeft wat luchtigs. Alles in een rugzakje en daar een maand uit leven.. -
31 Mei 2015 - 13:23
HildeD:
Ik gniffel als ik je verhaal lees en denk aan het kinderboek wat ik steeds weer voor moest lezen, met grote prachtige afbeeldingen. Ik zie het voor me, stoere Akke op berenjacht!
Wij gaan op berenjacht
I jee! Gras!
Lang wuivend gras.
We kunnen er over.
We kunnen er niet onder.
We moeten er dwars doorheen!
wieperdezwiep!
Zwieperdezwiep!
Zwieperdezwiep!
O jee! Een rivier!
Een diepe koude rivier.
We kunnen er niet over,
We kunnen er niet onder,
We moeten er wel dwars doorheen!
O jee, modder!
Dikke slikkerige modder.
We kunnen er niet over,
We kunnen er niet onder,
We moeten er wel dwars doorheen!
En zo gaat ie nog een tijdje door, echt een boek voor jou, of over jouw avonturen!!! Leuk weer te lezen!
Pas goed op jezelf of laat die mannen op je passen! XXX HildeD