Het elleboogje en andere begroetingen
Blijf op de hoogte en volg akke
21 September 2021 | België, Énines
Dan arriveert er een glanzende zwarte Mercedes met 3 mensen. 2 mannen in zwart en wit met grijze plukken haar op het hoofd. Een vrouw in een gebroken wit mantelpak, bijpassende schoenen, tas en grijs kapsel. Ze gaan voor het secretariaatsgebouw staan.
Vervolgens arriveert er een zwarte BMW. Een hekwerk draait automatisch open naar een speciale parkeerplek. Even later komen daar 2 mannen vandaan. Ze zijn in zwart en wit met grijze plukken haar op het hoofd. Er is ook een vrouw bij met beige broek en jasje. Haar haar blond in een soort van Julianakapsel.
En dan gebeurt het. De beide gezelschappen ontmoeten elkaar en delen elleboogjes.
-De formelijkheid van de beide trio's en het elleboogje-
De vrouwen nemen het initiatief. Ik zie een protocol of spelregels in uitvoering.
Ik verwacht daarna een spelletje. Tikkertje. Skateboarden. Rennen door de waterplas.
Als ik me later bij het pelgrim onthaalcentrum van Maria meld en Maria een hand wil geven deinst ze terug: 'nee, nee, veiligheid boven alles'. Ik word niet onthaald op een hand, elleboogje, boks, thee of koffie. Maria dirigeert me naar mijn kloostercel. Kaal. Een kruis als bescherming boven mijn bed.
Ik denk aan Maurice. Samen met zijn moeder runt hij een bed and breakfast. Ook daar geschiedt de begroeting zonder lichamelijk contact. De avond is gezellig. Maurice is vooral aan het woord.
Bij het afscheid de volgende dag geeft hij tips en adviezen over de route. Dan gaat hij staan. 'Het afscheid', zegt hij 'doen we hier zo': hij spreidt zijn armen, trekt me erin en zoent me meerdere malen. Ik wend mijn hoofd links en rechts om de zoenen op mijn wangen op te vangen. Dat is niet de bedoeling van Maurice. Ik weet het. Mijn mond is het doel.
Ik krijg er nog een advies bij: 'geef de liefde een kans in je leven'.
Want hij heeft gezien dat ik de liefde ontwijk.
En verder hoopt hij mij nog es weer te zien.
21 september 2021
Énines