Het ijzeren matras
Door: akke
Blijf op de hoogte en volg akke
30 April 2024 | Spanje, Santoña
Het matras van het stapelbed in de slaapzaal van Santone is van ijzer. Toen ik ging liggen voelde ik het ijzerdraad in de naad rondom het matras. Ik lag er iedere keer met mijn been tegenaan. Lekker is anders. Ik twijfelde, want wie zet een matras nu af met ijzerdraad? Maar iedere keer lag mijn been op de ijzeren rand en toen wilde ik het weten ook. Ik knipte het licht aan; waarom dat geen probleem was leg ik straks uit. In het volle licht zag ik een dubbel gestikte naad die het matras omrondde. De naad was dik en stevig en voelde in de nacht als van ijzer. Onder de rand was het matras een beetje ingestort. Maar in het middenstuk, daar waar ik op lig, staan ijzeren spiralen rechtomhoog te prikken om het geheel volume te geven, anders was het allang een afdankertje geweest voor het kippenhok van de tokkies. Het ijzer steekt in mijn rug.
Ik lig wat te draaien vanwege al dat prikkende ijzer. Het bed piept en kraakt als een vooroorlogs ijzeren stapelbed. Al die geluiden zijn geen probleem. Ook het licht in de nacht is geen probleem. Want ik ben alleen in een slaapzaal met rijen bedden. Het zijn ook nog es stapelbedden, al met al genoeg voor een legioen pelgrims. Die zijn er niet. Er is een klein handjevol mannelijke pelgrims in een zaaltje buiten gehoorsafstand. Dat gebeurt bijna nooit dat onderscheid: mannen op zaal zus, vrouwen op zaal zo. Hier doen ze daar wel aan.
Hoera ik heb een privé slaapzaal. Ik kan vannacht lawaai maken, snurken, een slaapliedje zingen, muziek draaien, schreeuwen. Niemand zal zich er druk over maken. Ik besluit, ook voor mijn eigen rust, te luisteren naar een meditatie. Zonder oortjes, dus hoorbaar voor ieder die niet in de buurt is. ik luister: Verbind jezelf met de Bron vanuit dankbaarheid, Micheal Pilarzcek .
Ik voel de dankbaarheid. Maar de slaap komt niet zo eenvoudig. Dus kijk ik nog even het slaapzaaltje in en tel 11 bedden. in de schemering lijkt het op een foto ergens in mijn geheugen: een rooms katholiek ziekenzaaltje vol bedden strak in het gelid. IJzeren bedden, ijzeren matrassen en een ijzeren orde. Morgenvroeg maak ik een foto.
Guemes
Dinsdag 30 april
01 Mei 2024 - 08:44
Elsbeth:
Jou kennende heb je ook stiekem even op een van de bedden gesprongen ;)