Kan niet bestaat niet - Reisverslag uit Groningen, Nederland van akke kuipers - WaarBenJij.nu Kan niet bestaat niet - Reisverslag uit Groningen, Nederland van akke kuipers - WaarBenJij.nu

Kan niet bestaat niet

Blijf op de hoogte en volg akke

09 September 2017 | Nederland, Groningen

Ik ken iemand wiens quote is: 'kannietbestaatniet'.
Nu ontdekte ik lang geleden al dat 'kannietbestaat', heus bestaat; maar toen ik hoorde: 'artrose, dat betekent: 800 kilometer lopen kan niet; let wel die hemelse pelgrimsreis van Zwitzerland naar Spanje, besloot ik: 'kannietbestaatniet'.
In de praktijk bleek het vooral een kwestie van de mind resetten.
Nou ja.... ik minimaliseer... maar toch.. uiteindelijk gebeurde de omslag vooral in mijn hoofd

Artrose.. of het in de familie zit, vroeg de dokter. 'Neeehh,' zei ik, maar nog geen half jaar later kreeg mijn lieve zus een nieuwe heup. Vanwege artrose. Daarna liep ik weer vele kilometers met haar. En waarschijnlijk zou ze met die nepheup gewoon de 800kilometervanzwitserlandnaarspanje mee kunnen lopen (als ze dat zou willen, maar ze wil niet)
Bij mij was het beginnende artrose (volgens de foto) en dan moet je geen gekke dingen doen met je gewrichten. 'Overbelasting,' zei de dokter: 'aanpassen en ermee leren leven, volgens de officiële wetenschap
en..... 800 kilometer kanniet.'

'Bekijkhetmaar,' zei ik.

En maakte een ronde langs het alternatieve circuit. Liet de kraker met een hamer op mijn bekken en ruggengraat slaan. Het deed zo zeer dat ik dacht dat het wel moest helpen.
Op advies at ik vette haring en avocado's. Ik startte met de kweek van sprouts, een intensief werkje. Ik neem ze mee naar het werk, ze staan naast mijn computer. Mijn collega verdacht mij van het verzorgen van Tamagotchi's ... oftewel plantaardige virtuele huisdieren; ik praat ermee, en uiteindelijk eet ik ze (naast de vegetarische slager nu ook de vegetarische kannibaal)
Op advies slik ik voor een vermogen aan pillen
Het gaat goed met me. Ik loop kilometers. Schaal de pijnklachten in tussen 0 en 5.
0 is nix en bij 5 is lopen 'kanniet'. Ik heb nooit 5 en vaak 0 of 1

Dan besluit ik me toe te leggen op de springstart bij het wakeboarden, waarschijnlijk een slecht idee. Want soms word ik bij een missprong het water doorgesleurd en dan voel ik na afloop de dijbeenderen door de heupkommen knarsen. Maar ik kan het niet laten, en waarschijnlijk is er ook geen link te leggen tussen eindeloos pelgrimeren en kraakbeenverbeterende sporten, want (een feitje tussen haakjes) versleten kraakbeen is het punt waar het om draait bij artrose. Mijn geest wordt echter zo gelift door al dat springen over het water en de zo vrijgekomen endorfine voert me naar dezelfde hemelen waar ook de pelgrimage naartoe voert. Een goede voorbereiding dus

Overgewicht is ook zo'n ding. Een beladen rugzak legt letterlijk en fysiek overgewicht in de schaal, dus kocht ik een grammenweegschaal en woog alles. En als ik alles schrijf bedoel ik vooral reetveters en shampoo flesjes. Ik ga voor minimalistisch. Geen langebroek, maar een pantytje voor onder de lichtgewicht korte broek, en verder laat ik alles thuis; koop een mooi turkooizen rugzakje, (het oog wil ook wat) (974 gram) die ik volstop met de panty, het kort broekje, de aller allerlichtste tandenborstel (weegschaaltje mee naar de Etos) roze nagellak, mijn pelgrimspaspoort en een paar van de vrolijkste en nuttigste bladzijden uit de gids 'Franzosischer Jacobsweg, via Podiensis von Le-Puy-en-Velay bis zu den Pyrenaen'

En nu ben ik ben er klaar voor
Dinsdag vlieg ik naar Lyon, pak daar de trein naar Le-Puy-en-Velay
en woensdag...
ga ik op weg, het pelgrimspad op

....op hoop van zegen....

Zaterdag 9 september 2017

• 09 September 2017 - 16:30

Grietje:

Jij bent ook onverwoestbaar .ik denk dat veel mensen de mentaliteit van jou zouden willen hebben.
    Akke heel veel succes en maak er weer wat van. Wij volgen jou weer.
    Liefs van ons.

• 09 September 2017 - 16:36

Janny Westerhof:

Akke hoorde van Leon dat je vakantie had ,Ik wens je een hele goede tocht en ik zie weer uit naar alle nomade.s die we van jou mogen ontvangen geniet ervan.

• 09 September 2017 - 17:02

Hilda:

Lief zusje, heel veel plezier en schrijf vooral verhalen heerlijk!
    Ik wens je een hele mooie loop toe en je weet het hé jou ervaring bij ons in Sonov.....
    genietse! -xxx-

• 09 September 2017 - 17:43

Akke Kuipers:

Lieve grietje dankjewel dat je me onverwoestbaar maakt. groetjes voor jou en geert
    janny! bedankt voor je goeie wensen! en die nomade's ja daar zie ik ook naar uit...
    hilda! al mijn ervaringen bij jullie . ik weet ze nog heel goed. allemaal raak . de een nog meer dan de ander. liefs xxx

• 09 September 2017 - 18:57

Judy:

Lieve Akke,
    Een doorbijter ben je. Geen pelgrimsweg is veilig voor jouw tanden

• 09 September 2017 - 18:59

Judy:

Alsof nu mijn tekst door is gebeten...
    Ik wilde nog zeggen: goede pelgrimage gewenst met op de schaal 0-1 en anders... doorbijten!
    Liefs,
    Judy

• 09 September 2017 - 20:10

Akke Kuipers:

de pelgrim bijt zich vast in de weg! dankje Judy ! mooi beeld! xxx

• 10 September 2017 - 10:43

Edwin:

Hey topper ga ervoor!!!
    Je kunt het. Geniet , beleef en ervaar.

Xx

• 10 September 2017 - 17:17

Akke Kuipers:

Edwin! nu geloof ik er helemaal in! x

Verslag uit: Nederland, Groningen

Pelgrimeren langs de Via Podiensis

...in de middeleeuwen trokken vanuit alle hoeken van het land devote pelgrims moeizaam naar een van de geliefkoosde bedevaartsoorden....
Zomaar een zinnetje die ik tegenkom op internet als ik google op pelgrimeren. Ik realiseer me dat ik niet in de middeleeuwen leef, maar in een eeuw waar het er heel anders aan toe gaat. Als pelgrim in 2017 verwacht ik geen moeizame reis. Hoewel.. 800 km met beginnende slijtage in de heupen. Misschien komt moeizaam af en toe wel langs. Ik wil er niet teveel bij stilstaan. Hooguit kortere afstanden afleggen. Wie weet pak ik af en toe de bus of de trein. Kom daar in de Middeleeuwen eens om.
En dan het woordje 'devoot'. Het heeft een middeleeuwse klank en ik google erop: 'gelovig, godvrezend, kerks, vroom'. Das ook nix voor mij. Maximaal vind ik mezelf terug in de zoeker met een individualistische karakter, niet zo eenvoudig te vangen in een categorie.
Ik ga dan ook alleen, ik loop alleen, zoekend naar de Eeuwigheid, naar Ruimte en Contact. 'Het geliefde bedevaartsoord' is niet mijn einddoel, de weg is mijn doel.
12 september vlieg ik naar zuid oost Frankrijk om de Franse pelgrimsreis te starten
Ik zie wel waar de weg mij brengt...

...lopend sta ik stil, bij wat ik wil, ik kies geen weg, de weg kiest mij, en ik ga mee, in het getij...

12 Oktober 2017

Opkicker

06 Oktober 2017

Een afgelegen boerderij
akke

- En waar ik thuishoor wil ik telkens weg - Ik reis graag. De laatste jaren drijft onrust me naar andere oorden. Als mijn werk en de pot met geld ruimte bieden, pak ik mijn backpack en vertrek. Reis naar de horizon, die altijd op afstand blijft. Ik ga naar andere landen, ontdek andere culturen, ontmoet andere mensen, zeden en mores. Ze leren me relativeren. Ik loop door de bergen, vaar over onbekende rivieren en zie de zeeën. Adem de lucht, zie wolken, stukjes hemel. Als kind zwierf ik graag door de velden. Met mijn zusjes, mijn broer en vriendjes. We beleefden avonturen en creëerden ze. Ruïnes, eilanden, bomen, sloten, smalle weggetjes, hutten en vuurtjes. En als er niemand mee kon, ging ik alleen. Steeds verder van huis. Steeds grotere rondes. Steeds eerder weg. Steeds later thuis. Dat avontuurlijke is nooit overgegaan. De lokroep van de verten. In de ban van het vreemde en onbekende. Ik vaar er wel bij. Mijn ogen gaan open. Mijn oren horen geluiden die ik niet ken. Ik proef andere dingen. Ervaar een andere wereld. Bont en kleurrijk. Weelderig. Aards en basic. De zeeën, grotten en spelonken, waterdieren, zeemeerminnen. Sprookjes. Mijn hart maakt sprongetjes. Ik overwin de angst, word zelfstandig en daarmee zelfbewust, trots en lef! Leven is bewegen.

Actief sinds 30 Aug. 2013
Totaal aantal bezoekers 205352