Onderduiken in een community
Door: akke
Blijf op de hoogte en volg akke
08 Oktober 2024 | Frankrijk, Pagny-sur-Meuse
Sinds een paar dagen vouw ik de was, sop de vloer, pluk maïs en trek ongewenste kruiden tussen de bessenstruiken vandaan. De frambozen zijn nog rood tot donkerrood. Achterop de aanhanger van een terreinkar rijd ik met Pelle over het land. Het rooien van aardappelen bracht me tot op de rand van de wanhoop; ik overdrijf, maar soms kreeg ik de vork met kluiten waarin zich mogelijk aardappels verstopt hadden niet omhoog, om te schudden. Toen ik daarover klaagde mocht ik pompoenen oogsten en de was van de community aan lijnen en rekjes ophangen in het ketelhok.
Na een paar weken fietsen beland ik ergens middenin Frankrijk bij een eco community. Ik krijg er een hutje met uitzicht op de tuinen. Ter afwisseling zwerf ik door de wouden, fiets de bergen in de omgeving op en af. En kijk naar het samenleven in deze kolonie. Ontmoet Janet, ze fietste vanuit Nederland, werkt hier 2 week en fietst dan verder.
Daarop besluit ik om ook een tijdje mee te arbeiden. Dat woord 'arbeid', dekt de lading van wat ik hier doe. Het werk is basic en het proces heeft een directe verbinding met het doel: leven en overleven. Het is aards, lichamelijk en begrijpelijk.
Op vrije dagen ga ik op jacht naar paddestoelen. Het bos staat er vol mee. Ik word er opgewonden van. Met een aantal lotgenoten zwerf ik over bemoste hellingen, door de vallei en langs een beek. Ik geloof mijn ogen niet maar de heuvels zijn bezaaid met trechtercantarellen. Even denk ik nog aan schijncantarellen, ze lijken erop, ooit at ik ze en kreeg last van mijn maag. Nu verzamel ik een mandje vol, bak ze, eet en deel uit. Iedereen leeft nog.
Als ik tegen de avond bij het hutje zit waar ik hier woon, dan kijk ik uit over de tuinen, waar prei palmkool maïs en zonnebloemen groeien. In het midden van de tuin staat een piramide. Volgens de info ontvangt ze kosmische energie, bundelt die en straalt weer uit. Bijvoorbeeld naar mij. Want als ik daar zit ben ik nogal. Zacht en aanwezig. Open en toch heel dichtbij
Dan ben ik de hut en de tuin en de zonnebloem
Frankrijk
Dinsdag 8 oktober 2024
08 Oktober 2024 - 14:17
Marius Bremmer:
Heerlijk wat een avonturen!
08 Oktober 2024 - 14:19
Marius Bremmer:
Akke, wat een heerlijk avontuur, mooie wereld waarin je bent beland. Moet je nou ooit ook nog de hele weg weer terugfietsen?
08 Oktober 2024 - 19:35
Hilda:
Lieve Akke,
Een werkvakantie, gratis overnachten en eten?
Het klinkt allemaal idyllisch....
Geniet ervan!!
Knuff[e-2764]️
09 Oktober 2024 - 08:30
Roelof:
Weer mooi beschreven.
15 Oktober 2024 - 22:32
Erik Hilhorst:
Erg mooi en boeiend geschreven Akke.
Dank je wel voor de prachtige reisverslagen